Piercings är ett gammalt påfund

Trodde du att piercingar var något nytt? Då får du allt tänka om, forskning har nämligen visat att både piercings och tatueringar är något vi människor haft sedan urminnes tider – dess populäritet har bara gått i vågor!

Nu är det trendigt med piercings igen men trots det är det fortfarande många av den äldre generationen som har svårt för den här typen av kroppssmyckning och tycker att det är alldeles för modernt. Med hur modernt är det egentligen med piercing? Inte alls har det visat sig. Forskningen på området visar nämligen tydligt att just både piercings och tatueringar är något som vi människor gjort långt tillbaka i tiden. Ser vi till exempel till världens äldsta tatueringar som hittats får vi gå tillbaka så långt som hela 5 300 år till då ”snömannen Ötzi” levde, för han är nämligen tatuerad och han är inte ensam om det. Man har funnit tatueringar på mumier från både Egypten, Sydamerika, Sibirien och Kina bland andra.

– Kroppssmyckning är ett beteende som har följt med mänskligheten från början. Då handlade det inte om mode utan hade en social funktion. Tatueringar kunde till exempel visa att man var eller höll på att bli vuxen, att man var krigare eller hade en viss status, säger Fred Andersson, konsthistoriker och universitetslärare i visuella studier vid Åbo akademi.

Piercings har hängt med länge

Det är inte bara tatueringar som följt med länge, även piercings på olika platser på kroppen har varit något vi ägnat oss åt i årtusenden. De äldsta örhängena man hittat är till exempel 4 500 år gamla och hittades i en sumerisk stad vid namn Ur. Likaså har man hittat tecken på att man gjort töjning av läppar och öronsnibbar i olika stammar för flera tusen år sedan, precis såsom vi gör idag. Dock något som utgör en viss skillnad är såklart att vi idag gör picerings och tatueringar som utsmyckning och att de förr används för olika medicinska ändamål eller som ett sätt att märka ut status inom gruppen.